четвъртък, 1 март 2012 г.

Честита Баба Марта !


Днес е 1 март!
На този ден си закичваме мартенички- за здраве, за щастие, за любов, за сполука и за всичко останало, което очакваме да ни се случи.
Няма да припомням легендата за мартеницата. Всички я знаят. И все пак днес е специален ден! Огледайте се около Вас! Има ли човек без мартеничка?
Радвам се, че въпреки всичко успяваме да запазим и поддържаме традициите ни живи. Много майки отдавна са изпратили мартенички на синовете и дъщерите си в чужбина, за здраве, за успех и за да им напомнят за хубавата ни традиция. 
Там далече много- много не ни разбират. Гледат странно вързаната на китката мартеничка, чудят се какви са тези усукани бели и червени конци. Налага се да им се разкаже легендата за българската мартеница и тогава кимат одобрително с глава. Колко са разбрали, дали изобщо са слушали, но кимат и се усмихват накрая...
Неусетно се върнах в детските години...
С какъв трепет очаквахме посрещането на Баба Марта! Подготвяха ни с песнички и стихчета,  разказваха ни колко е лоша, когато се разсърди...
Водеха ни от детската градина да я посрещнем в гората, а тя уж изненадана от толкова детски викове се показваше от някой храст с хурката в ръка и ни закичваше мартенички...
Как издържаше горката на толкова детски глъч: " И на мене и на мене...", да не пропусне някое дете!
Всяка година купувам купища мартеници, избирам само тези, които ми допадат. Предпочитам интересните, натуралните с вплетена вълна и естествени бои, без кич и винаги интересните хрумвания.
Днес Ви подарявам тези, които лично изработих преди време с иглата за шиене. Бъдете живи и здрави," бели и червени, румени-засмени"! Подарявам ги и на всички мои приятели в чужбина, на  които лично не успях да изпратя!
Намислихте ли си желание?...

4 коментара:

 1. Хейййй... Танче, честита Баба Марта! Да си весела , засмяна и от много обич огряна! Прекрасна публикация си направила! Стопли ми сърчицето с нея! Много , много красиви и свежи са всички мартенички! Тук, в Швейцария .... не празнуват баба Марта, но.... ние в нашето семейство,.... не пропускаме да посрещнем топло и празнично този ден!
  Желая ти весел празник и много хармоничен и щастлив месец март! Сърдечни прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 2. Албена, сърдечно ти благодаря. Продължавай в същия дух да съхраняваш и показваш нашите традиции. Ако си научила децата и на български език, значи си изпълнила мисията си до край. Нека, когато посещават България да видят една красива и топла страна и да разбират и усещат всичко наоколо.
  Желая ти успех!!!

  ОтговорИзтриване
 3. Всичките мартенички са толкова хубави,че се чудя коя да си избера всъщност :)

  ОтговорИзтриване