понеделник, 12 март 2012 г.

Шоколадово - плодови трюфели


Отново експерименти и отново похаби шоколада...
Така  се започва в къщи, когато се поднесе нещо ново за първи път. Знам, че го казват просто ей така, очаквайки поредната сладост за сетивата.  Но бързо се успокояват и то приятно, защото рядко имам несполучливи опити. Ами тренирам отдавна - от ученическите години, когато в магазините имаше обикновени вафли, локум и тахан-халва... И беше предизвикателство да се направи нещо в къщи, с яйца от  наистина свободни кокошки, с кисело и прясно мляко, с мътеница и домашно масло, произведени от баба ми в екологично чист район. Спомням си с мъка за тези продукти в добрите стари времена...
Всички знаем, че сладките неща не са полезни, но нали организмът има нужда от въглехидрати? Ами да, това е успокоението.
Случвало ли Ви се да отворите кухненските шкафчета и да има от всичко по малко и да липсват основни продукти? На мене често ми се случва. Затова пазарувам със списък, колкото и смешно да се вижда на някой.
И тук идеята е да се употребят някои продукти, които са в малки количества и не стигат за основна рецепта - парче шоколадов кувертюр или друг шоколад, шепа стафиди или други сушени плодове / в случая 2 -3 сушени кайсии /, шепа счукани лешници / орехи, бадеми /, за да се усещат, малко ром или друга подходяща есенция, малко марципан, понякога натрошена чаена бисквитка, за да подобри консистенцията. Няма точна рецепта, защото рядко спазвам рецепти. Виждам идеята и експериментирам. Затова в момента се затруднявам да посоча източника. От кулинарните сайтове, които следя с голям интерес има много примери. Но това са моите трюфели, които всеки път са различни, в зависимост от продуктите. 
Само да не бъда грешно разбрана, ръчните шоколадови трюфели приготвям с голям ентусиазъм и много любов и търпение. Те го заслужават...
Идеята е да няма кулинарни рецепти в  блога, но не мога да избягам от ролята ми на домакиня. И тук аз нямам намерение да Ви обучавам на висша кулинария, а как да давате воля на въображението си и смело да се впускате в експерименти без притеснение, както правя аз. Има жени, които без необходимите грамажи не могат да започнат.
Стига разсъждения, време е да Ви покажа моя пореден екперимент и последното ми успешно кулинарно попадение. Казвам успешно, защото съдя по това, колко бързо се стопяват и независимо от поставения лимит, някои злоупотребяват...
Очаквам с нетърпение да споделите дали идеята Ви е била полезна.10 коментара:

 1. На мен лично много ми харесват. И аз съм експериментирала такива. Първо си купих от магазина, а след това реших да си ги направя вкъщи по усет, с това, което си мислех, че трябва да съдържат. Станаха сполучливи.

  ОтговорИзтриване
 2. Таня, трюфелите изглеждат превъзходно!
  Аз също експериментите в кухнята, повече от това да следвам точни рецепти.
  Виждам, че и ти имаш подобен подход... :)
  Прекрасен ден!

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотни са и трюфелите,и снимките!
  С пожелание за хубав ден,Таня!

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря ти Роси! Явно и със "сапунерките" стават снимки !!!

  ОтговорИзтриване
 5. Лелеееееее..... Танче, голяма вълшебница си.... Нямам думи! Как ги сътвори тези трюфели??? Изглеждат вълшебно хубаво! Аз никога не съм правила опит за трюфели, но.... като гледам твоите ..... крайно време е и аз да опитам! Ти пишеш , че .... експериментираш, и аз намирам това за чудесно!!! Експериментите раждат чудесата!Прегръщам те и ти желая хармонични, много щастливи и ... пролетно -усмихнати почивни дни!

  ОтговорИзтриване
 6. "... ръчните шоколадови трюфели приготвям с голям ентусиазъм и много любов и търпение. Те го заслужават..." - Много ми хареса.
  Страхотни са ,блогът ти също, Таня!
  Сърдечни поздрави и усмихнати мартенски дни, Диана

  ОтговорИзтриване
 7. Благодаря Ви много! Знам,че сте искрени!!!

  ОтговорИзтриване
 8. Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав - ще си го запиша.

  ОтговорИзтриване
 9. Благодаря за оценката!Коментарите ме насърчават да продължа!

  ОтговорИзтриване