четвъртък, 15 март 2012 г.

Шоколадовата приказка продължава...
Имало едно време, един швейцарец на име Дейвид... Нали така започват приказките?
Какво си представяте като чуете за Швейцария? Аз си представям веднага швейцарския шоколад и швейцарския часовник. Какъв е този народ, който при запитване не желае удължение на отпуските? Ако бяха запитали нас, какъв ли щеше да е резултата?
Явно Швейцария не е известна само с шоколад, часовници и банки? Ами имат различно мислене хората...
Когато планирахме посещение в Швейцария, тайно се надявах да видим поне една от фабриките на Lindt. Когато не си шофьор, а те возят, трябва да се съобразиш с общия план и да не се налагаш. Но, съдбата си знае работата... Явно знае, че обичам шоколад, а и кой ли не го харесва? Мисля, че няма такива хора. Оказа се, че пътят ни за Цюрих минава през едно селце Kilchberg, което е само на няколко километра от Цюрих и там има фабрика за шоколааааад. И не само фабрика, ами и магазин, където на заводски цени се продава истински швейцарски шоколад...
Просто попаднах на точното място. Не бях опитвала този шоколад, не знам защо, сигурно защото е скъпичък... А защо е по - скъп? Ами има си отговор и той е:
- многогодишна традиция - над 160 години
- влагане на висококачествени суровини от точно определени райони в света
- спазване на строга технология - процесът коунчинг, което означава разбъркване в продължение на много часове
- ръчното полиране и декориране на някои изделия - златното зайче Бъни и много други
- съдържание на какао над 70%, което определя истинския шоколадов вкус
Законите в ЕС и в Швейцария позволяват да се използва само 5% растителна мазнина, за да се избегне скъпото какаово масло. Но швейцарските производители не го ползват, за да не правят компромис с качеството.
И не случайно тези шоколади трябва да се опитат с петте сетива - зрение, осезание, слух, обоняние и вкус. Защо пък слух? Ами защото когато го доближите към ухото си и искате да си отчупите едно блокче, се чува кратък отчетлив звук без да се начупва. Абе голяма специалистка станах, дори експерт! В магазина си заобиколен от толкова видове, че трудно можеш да избереш.
Продават се начупени парчета, които имат надпис, че се откриват следи от фъстъци, ако шоколада е с шам-фъстък например... На други им била объркана рецептата...Вярвате ли? Но хората си пишат, а народа купува като за последно - приемат и евро и кеш и всички други начини на разплащане.
А сега Ви предлагам малко любителски снимки...


Часовника  е "Омега" разбира се...Стола на служителите, някои от които обядваха навънМагазинчето - само шоколади и шоколадови сюрпризиИзбираш си бонбони по вкус и си пълниш пликчето...Шоколад, бонбони, шоколад, пак шоколад...


Няма да забравя тази шоколадова разходка и най-вече вкуса на швейцарския шоколад. Ако не сте се изкушили и не сте го опитали все още, поправете веднага тази голяма грешка!
Гарантирам, че ще ме благославяте!!! Няма такъв шоколад!!!
Искам тази шоколадова приказка да продължи. Надявам се силно, защото моята приятелка Албена, която живее в Цюрих може да направи това продължение. Знам, че може, просто я моля от сърце да го направи. Тя е артистична душа и вярвам, че ще направи всичко възможно да продължи тази история... Албена, знам, че ще прочетеш това и няма да ми се разсърдиш... Знам, че ще измислиш начин - с рецепта, с посещение във фабриката, с любопитни факти, които ние не знаем...
Ти си на ход, поеми щафетата!...

2 коментара:

 1. Хеййййййй.... Танче,....невероятно интересна публикация си направила! Наистина чудесна! Разбира се , че... ще продължа щафетата, с голямо удоволствие!!! Другия месец съм на семинар в Шоколадовата академия и.... ще направя една специална публикация за това!!! Твоите снимки.... ме пренесоха в ..... магазинчето на шоколадовата фабрика,.... и аз ходя често там с приятелки и.... си купуваме шоколадови лакомства! И аз .... много , много обичам това вълшебно местенце!!!
  Честито Благовещение и на теб и твоето мило семейство! И.... нека идната седмица да е много успешна за теб- пълна с радост и приятни приключения! Прегръщам те сърдечно!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Албена,чакам с нетърпение да се завърна с тебе отново в Цюрих!

   Изтриване