сряда, 21 март 2012 г.

Простете за "невежеството"...


{stuff of my mutt.com}

Малко закъснях с тази публикация, но преди няколко дни махнахме шаловете, та се сетих.
За Коледа и Нова година се срещнахме с един наш близък, който живее в чужбина. От приказка на приказка стигнахме до просяците по улиците и той внезапно сподели:
"Интересно, срещнах един в подлеза, който носеше шал "Burberry" и не се срамуваше да проси. Не може човек, който има такъв шал, който в чужбина струва над 300 евро, да проси ! Естествено, че не му дадох нищо"...
Стана ми интересно. Веднага реших, че има някаква грешка. Но не си признах, че въобще не знам какъв по дяволите е този Бърбери. Замислих се за просяка - може пък човека да е бил известен музикант, артист, да е имал възможност някога да си купи такъв шал, а сега да е изпаднал в тежка криза...
Прибрахме се, а на мене тоя Бърбери не ми излиза от главата. И естествено на помощ ми дойде чичко "Google" - аз така го наричам. Като не знам нещо, питам и той ми отговаря.
А  сега  искам да запозная тези, които също като мене не са чували за "Burberry". Нали знаете, че човек вижда това, което знае.
Оказа се, че това е известна английска фирма, основана от Томас Бърбери още през 19 век. Още на 21 години  той открива първия си магазин в Лондон, произвежда за пръв път габардина като материал и през 1901 година регистрира шотландското каре като запазена марка, заедно с неговото лого - конник, който носи  развято знаме, на което е написано: "Prorsum"- просперитет или  напредничав, върви напред -  от латински.
Днес, компанията е символ на лукс, изисканост, с подчертан британски стил и дух.
Произвежда облекла и аксесоари по целия свят, основно в три модни линии:

Thomas Burberry - за ежедневни облекла, тениски, блузи и други

Burberry London - класическа линия, която рядко се променя

Burberry Prorsum - линия за висша мода

Веднага потърсих шал с характерното каре и... го купих за 21 лева. Е, не е от чист кашмир вероятно, но притежава етикет с всички атрибути на марковия и не изглежда никак зле. Братята турци са се погрижили... Оказа се, че дори и в чужбина можеш да попаднеш на ментета.
Сега вече съм осведомена и като вървя по улиците, различавам кой е с истински шал и кой с менте... То си личи, по човека разбира се...
"Човек се учи докато е жив" - каква мъдрост лъха от народните поговорки...
И нали съм си малко суетна, избрах си тези дамски нещица: обувки, чанта,тренчкод, очила и разбира се шал. Съчетанието оставям на Вас...3 коментара:

 1. Много добре му седи на кученцето :)

  ОтговорИзтриване
 2. Привет, Таня! Впечатлена съм от блогчето ти /извинявам се, че ан "ТИ", но така е по-лесно май за сродни души/ - чудесни идеи и хрумки показваш, поднесени по много оригинален и ефектен начин . Радвам се, че видях този блог. В коментар в моя блог имаш питане и аз предполагам, че то е за начина на изработка на някои елементи - имам машина Биг Шот, коят одава много възможности за улесняване на креативни идеи, страхотна е машинката ....Но - преди да си я взема, справяла съм се успешно и без нея - стига да я има музата, тръпката и най-вече свободното време за това всепоглъщащо, скъпо адски завладяващо хоби!
  Поздрави и много усмихнати моменти от мен!

  ОтговорИзтриване
 3. Здравей Таня,
  маркирах те в акцията “Show me your Coffeetable". Повече информация за това има тук http://vale-cooking-and-fun.blogspot.de/2012/03/anna-hat-gesagt-show-me-your.html
  Поздрави и приятен ден
  Валентина

  ОтговорИзтриване