вторник, 3 април 2012 г.

Разходка до Италия


Преди няколко години попаднах случайно на линк за Флоренция от You tube. Изгледах в захлас клипчето и си пожелах някога и аз да отида там. Просто ей така, помислих си, че ако някога в живота ми се отдаде възможност да посетя Италия, Флоренция ще бъде на първо място. И така се случи, че се случи... Така че, внимавайте какво си пожелавате!
Не бях посещавала Италия. Струваше ми се интересна страна и така се оказа. Пожелавам на всеки, който не е бил там, да поправи при първа възможност този пропуск. Вече не е сложно, толкова сме улеснени - членки на Европейския съюз сме, а това е много важно, имаме компютри и интернет и какво ни остава? Резервираме отрано самолетни билети, резервираме хотел и останалото се планира няколко дни преди заминаването - градове, маршрути и забележителности според времето за престой. Важен помощник е и Google maps, с помощта на който можеш да видиш точния адрес на хотела, а ако има снимка и да надникнеш във фоайето, както и да разгледаш дори някои витрини на магазини...
Трябва и добра ориентация в сайтовете на градския транспорт, влакове и автогари. Не е сложно и доставя удоволствие, когато си организираш сам. Ако нещо не се получи, няма на кой да се сърдиш. Но, ако сте организирани добре, дори и с проучване на прогнозата за времето, няма пробив. Това е пътя! Не се съобразявате с групата от минимум 15-20 човека, когато се уморите - спирате, посещавате това, което Ви харесва, отивате там, където сте си набелязали и на последно място - евтино! Да, при добро желание всеки може да си го позволи, не е немъзможно. Ето Ви идея - посетете Италия!
И така Флоренция - столица на областта Тоскана и бивша столица на Италия през 1865 година. Името подсказва, че произлиза от процъфтяваща, цветуща. Много красота, величественост, култура, произведения на изкуството, скулптори на открито, пред които затаяваш дъх и притихваш в захлас, докато пред тебе се появи следващото произведение. Градът е управляван от Медичите повече от 500 години, имал е собствена златна монета - флорин. В него са творили Микеланджело, Леонардо да Винчи, Ботичели, Брунелески, Донатело, Алберти и много други. Произведенията на много от тях са събрани в една от най- известните галерии"Уфици".
Как я видях аз?
Предупреждавам още в началото - този град не може да се опише с няколко снимки, които подбрах изключително трудно сред стотиците. Не стига и един ден, ако сте решили да посетите всички музеи и забележителности. И така започва нашето пътешествие.
Още със слизането на централната гара "Santa Maria Novella" се извисява и базиликата със същото име, първата в града, построена в тоскански готически стил.Продължаваме към историческия център, докато пред нас не се извиси в цялата си величественост " Санта Мария дел Фиоре" - най - голямата църква във Флоренция и най - голямата в Европа за времето си, която побира над 30 000 вярващи. Строена е около 6 века. Интересен е куполът, проектиран от Филипо Брунелески. Разстоянието в основата на купола е около 40 метра, използвани са 4 милиона тухли, тежащи 1500 тона и е построен без поддържащо скеле, като са построени 2 купола един в друг и тухлите на вътрешния са подредени зигзагообразно, за да се крепят и се застъпят, като подпират външния. Така е построен един от шедьоврите на ранния Ренесанс.
Притаяваш дъх и се любуваш колкото е възможно, защото тълпите от туристи са безкрайни, а опашките за влизане не им се вижда края... Много от екскурзоводите държат пръчки с различни знаци - вързано шалче, цвете, дори сгънат чадър, който вдигат високо, за да може никой от групата да не се загуби в тълпите и да следват неотлъчно групата. А много от възрастните двойки са с еднакви залепени номерца на блузите, за да се преброяват от време на време. Явно някой досетлив екскурзовод го е измислил, ако е имал загубване на някой зазяпал се старец... И всички снимат , снимат и ахкат...А срещу входа на  Дуомото, се намират източните порти на баптистерия - кръщелня "Сан Джовани Батиста", известни като "Вратите на рая". Изработени са от позлатен бронз  и изобразяват библейски сцени от "Стария завет". На всяка сцена са изобразени около 100 фигури. Отливането и почистването на шлаките на релефите са отнели около 11 години!

Един снима в ляво, друг в дясно...

Продължаваме напред към "Палацо Векио" - основната резиденция на Медичите, а сега сградата на общината.
И тука затаяваме дъх...фонтанът на НептунКопие на "Давид" на  Микеланджело / в ляво /"Лоджия деи Ланци" - тук са се провеждали събранията и приемите на флорентинската република. На фасадата са изобразени четирите основни добродетели: благоразумие, справедливост, умереност и мъжество. Тук са изложени на открито много скулптори, които са част от събраните в съседната галерия "Уфици".


Това е едно от местата, където е сниман филма "Ханибал", в който Антъни Хопкинс се превъплащава в гениалния изкуствовед и сериен убиец  Ханибал Лектър.

Продължаваме към базиликата "Санта Кроче", основана според легендата от свети Франциск от Асизи. Това е францисканска готическа църква, най-голямата в Италия, където са гробовете на много известни личности като: Галилео Галилей, Микеланджело, Николо Макиавели, Джоакино Росини, Гулиелмо Маркони, Енрико Ферми, както и гробницата на Медичите. Погребани са около 300 знаменити флорентинци.

Гробът на Леонардо да ВинчиГробът на МикеланджелоГробницата на Медичите

При входа се оказа, че можем да ползваме екскурзовод на испански език безплатно/ испанското правителство се е погрижило за поданиците си/, а това беше основния език, който ползвахме в Италия. Всичко ти разбират, защото езиците са близки и веднага задават въпроса от коя част на Испания сме. Когато кажем, че не сме испанци, а от България, остават безмълвни - или не знаят къде е България или... Та тази испанка ни разказа доста интересни неща и подробности, които ги няма в справочниците. Цялата базилика е осеяна с гробове, буквално не можеш да си намериш място къде да стъпиш и в началото малко си шокиран, но тя ни обясни, че може да се стъпва спокойно, но не да се тъпче.
Църквата е известна също и с фреските на Джото!
Река Арно, на която е разположен града е излизала два пъти от коритото си и не е така безобидна, както изглежда днес.
Продължаваме към прочутия "Понте векио"

В миналото на моста е имало месарски магазини. Когато не можели да продада месото, го изхвърляли направо в реката. Миризмата на развалено месо не се харесала на Медичите и от тогава, на моста са разположени бижутерийни магазини. Предлага се  основно златна бижутерия и бижутерия от камей.


Мостът ни извежда до " Палацо Пити" - най- големият от съществуващите флорентински дворци. Построен е от видния флорентински банкер Лука Пити, но веднага е закупен от Медичите за тяхна главна резиденция.


Днес това е една от най - големите музейни комплекси във Флоренция,където са разположени Музей на порцелана, Музей на среброто, Музей на каретите, както и много галерии, между които Галерия на костюма - най голямата сбирка в Италия, посветена на историята на модата.
Младежите са леко поуморени, лежат си лежерно направо на плочките и се препичат на мартенското слънце.Такава гледка може да се види навсякъде, просто си лягат и не се притесняват от прах, минаващи покрай тях хора, а може би това е израз на свободомислие?

Флоренция е не само град със забележителности. Питах се по едно време как местните издържат на безкрайните тълпи, които не намаляват по никое време, те просто са навсякъде. Явно са свикнали, защото едни гледат, а за други това е прехраната. Не говоря за частните магазини, които отварят когато си поискат. Основани са още през 17-18 век и поколения напред продължават традицията. Когато видиш такъв магазин с табела на вратата - основан 1875 година и се питаш: " А ние къде сме били?...Е как ще ги настигнем? "...
Говоря за другите, за които тълпите туристи са прехраната...
Предлагат се всевъзможни сувенири, някои демонстрират умения направо на улицата и то добре! Рисуват направо на асфалта пред "Уфици" и според мене не се справят никак зле.Други са намерили друг начин...
Когато им дадеш някое евро, правят дълбок поклон! И не са италианци със сигурност!


А дали този човек не е българин?

Имам още какво да покажа, но се притеснявам дали ще има кой да чете толкова дълъг пътепис. Това е само малка част от това, което може да се каже и да се покаже с няколко снимки, но не трябва да завършвам, без да спомена, че Флоренция и областта са наричани Шоколадовата долина. В града има много шоколадови бутици, които предлагат шоколад с босилек, шоколад с чили, шоколад със сицилиански портокал. Организират се много винени дегустации с шоколад , а някои дори предлагат пене с аншоа и шоколад. А шоколадовите масажи са известни още от времето на Медичите.
А дали се готвят за Великден? Флорентинците  отдавна са готови с богато украсените си витрини с шоколадови яйца и още много изкусителни сладкиши и халви.Ако някой не се е заинтригувал, значи не е видял добре или не обича шоколад...
 Отдавна са готови и с козунаците- панетоне


Правят големи шоколадови яйца, някои от които струват до 220 Евро. Но за всичко си има хора, нали така, както и за всеки влак...

А спомняте ли си купола, за който писах по - горе? Ето го във формата на кутия бонбони... И най - накрая да не забравя да спомена, че Флоренция е родното място на Карло Колоди - авторът на "Приключенията на Пинокио".
Предприемчив майстор е качил Пинокио на колело, което той успешно върти без да спира.
С Пинокио Ви казваме: " Довиждане и до нови срещи"... Ако Ви е интересно, мога да продължа... За Болоня и Модена!

11 коментара:

 1. Чудесен пътепис. Може да продължиш пак ще го прочета с кеф. Върна ме във Флоренция с него и ми стана много приятно. Поздрави и хубава седмица!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за оценката.Значи продължавам!!!

  ОтговорИзтриване
 3. Таня,..... пишеш толкова увлекателно, че..... наистина ме грабна с твоята публикация! Снимките ти са невероятно красиви! Харесаха ми много , много! Благодаря ти за красотата , която ми подари с тях!
  Честит Празник! Желая ти .... много цветно настроение и красиви моменти! Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря Бени! Дано да е така!

  ОтговорИзтриване
 5. Много добър пътепис. Пишеш страхотно.

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря, убедихте ме да продължа!

  ОтговорИзтриване
 7. Таня,непременно продължи,много увлекателно разказваш,а и Флоренция явно си заслужава вниманието,много красиво!Очаквам втора част!
  Поздрави и хубав празник!

  ОтговорИзтриване
 8. Благодаря ти Роси,след празниците обещавам!

  ОтговорИзтриване
 9. Таня,много увлекателно разказваш,очаквам с нетърпение продължението !А и нови пътеписи !
  Хубав и вълшебен пролетен ден!
  Рени

  ОтговорИзтриване
 10. Благодаря ти Рени, тези дни ще продължа с другите два града!

  ОтговорИзтриване
 11. Изкарали сте си прекрасно гледайки снимките и от това,което сте написали.Пожелавам ви още много пътешествия, които разбира се след това да споделите отново с нас.Сухопътният транспорт към северна Италия от своя страна минава през България и през Сърбия – Хърватска – Словения – Италия в повече дестинации и места за почивки къде гледам, но си е съвсем друго да пътуваш със самолет, пестиш толкова много време и направо си там за 2-3 часа.

  ОтговорИзтриване