петък, 20 април 2012 г.

"Дебелата" Болоня

Болоня от птичи поглед

Дворецът на градоначалника
Продължавам с пътеписа за Италия по желание на много мои читатели. Дано наистина им е било интересно. Оказва се трудна задачка да се сортират доста снимки и да се каже най - важното с няколко думи, но ще се опитам.
Болоня - столица на известната област Емилия-Романя и един от най - богатите италиански градове. Високото качество и условия на живот нареждат Болоня сред градове като Лас Вегас, Лион, Сакраменто и Канбера.

Болоня е древен град, основан още през 534 година пр.н.е от етруските. Градът е известен и с първия Университет в Европа "Alma Mater Studiorum", основан през 1088 година. Там са учили Данте, Петрарка,Томас Бекет, Еразмус и Николай Коперник.


Една от сградите на Университета
Колоните на много от сградите на Университета са хванати с железни скоби, за да се запазят. Всъщност те на колко години са? Почти  10 века !!!
Градът е и родно място на Гулиелмо Маркони - носител на Нобелова награда за физика през 1909 година. Умира в Рим, но е погребан в "Santa Croce" във Флоренция. Днес основното летище на Болоня носи неговото име.
Центърът на града е малък и всичко, което трябва да се посети е на една ръка разстояние - дворецът на градоначалника, църквата "Св.Петроний", Археологическия музей, където могат да се видят много етруски колекции, едни от най-добрите в Италия. Разстоянието от централната гара до центъра се изминава неусетно. Градът изглежда по - спокоен, липсват тълпите туристи като във Флоренция.
В миналото било разпространено всяка по-известна и богата фамилия да си изгражда своя кула като знак на престиж. В средновековна Болоня е имало повече от 170 кули, но днес са запазени само няколко. Вървейки покрай Университетските сгради неусетно се излиза на  едно малко площадче "Piazza di Porta Ravegnana", където буквално една до друга са двете най-известни кули, носещи името на двете известни фамилии някога - Гаризенда и Азинели. Гаризенда е наклонена и висока 49 метра.
Май Италия си има един специалитет - наклонените кули!!!Двете кули на една ръка разстояние
В стремежа си да настигнат Азинели, фамилията Гаризенда проявяват немарливост и не я укрепват добре в основите, в резултат на което тя се накланя на 3.2 метра от вертикалата си още през 1360 година.
Била  е по - висока, но за безопасност е срутена в горната си част и оттогава е затворена за посещения.
Азинели е завършена през 1110 година и е висока 97 метра. Изкачваш се по 498 стъпала, които се изминават неусетно и водят до най-вълнуващата гледка, която се открива от птичи поглед. При хубаво време се открива гледка чак до Адреатическо море.


нагоре по стълбите
Трудно се снима с ръка, провряна през предпазните решетки на върха, все пак това са почти 100 метра. Просто пускаш ръката и натискаш, а какво излиза се вижда след миг... Иначе хващаш и решетките...

Изглед към съседната Гаризенда
Изглед към централния площад и църквата "Св.Петроний" в ляво

В далечината - "Свети Лука"
Това е една от известните базилики в Болоня. Тя е най - дългата в света - цели 3,6 км.А на слизане Ви предлагам тази интересна снимка на снимка, която дава представа за строежа на кулите в цяла Италия. Според нея излиза, че най - високата кула е в Кремона.Градът е осеян с базилики, като една от най - известните е "Santo Stefano", който включва цял комплекс от седем древни църкви с 1000 годишна история.Според легендата това е легена в който Пилат Понтийски публично си умива ръцете  по стар еврейски обичай, за да покаже, че не е виновен за разпятието на  Иисус Христос.


центъра
Спомняте ли си младежите, легнали пред "Палацо Пити" във Флоренция? И там така си лежаха и седяха направо на земята. А защо не?
Малко хора знаят, че отдолу под тесните павирани улички на целия град се крие средновековна мрежа от канали, която в миналото била използвана за търговия и транспорт. А когато бил открит Болонския Университет, много местни хора били принудени да разширяват къщите си, за да ги дават под наем на студентите. Така възникват аркадите, наречени портици,  като подпора за разширението. Така целия град се осейва с аркади, дълги 40 километра.Вървите под аркадите и нямате нужда от чадър или слънчеви очила и така докато се излезе на площад или кръстовище, след което те продължават отново...
Интересна сграда в центъра е библиотеката, бившата Salsa borsa / борса за сол /.
Там под прозрачния под на първия етаж могат да се видят древни останки.
А тавана? Истинско произведение на изкуството!Детската читалня в библиотеката


И накрая защо нарекох така заглавието?
Градът дава името си на прочутия сос "Болонезе", подходящ за всички видове паста. Местната кухня е повлияна от производството на месни и млечни продукти, известни в цяла Италия и извън нея като мортаделата, прочутото прошуто крудо, а в областта се произвежда и прочутото Пармиджано Реджано, както и много известни италиански вина.  Пармиджаното се споменава за пръв път в известното произведение на Бокачо - "Декамерон" още през 1350 година. То се характеризира с това, че технологията му не позволява имитация.  
А тортелините и лазанята са местни деликатеси. Всичко това дава основание градът да бъде наричан гальовно тлъстата или дебелата  Болоня.
Имат си специални машини за стъргане на сиренето в магазините, като грижливо го опаковат след това.


Производството на  ръчни тортелини, тортелони, талиатели  и талиолини е символ на  изтънченост и любов към храната. Цените са за истински деликатес, правен ръчно...

И съвсем накрая, нали сме си жени, които вървим и зяпаме без да се усетим витрините, не мога да не спомена, че и тук като във всеки голям европейски град има магазини на доста известни световни модни дизайнери.Италианците са модерни, облечени различно, разчупено, неглиже, но елегантни. Не случайно са признати за едни от световните модни корифеи... А жените на средна възраст са облечени като истински аристократки - от глава до пети!
Не ми остава друго, освен да спра, а за Модена, ако има интерес...???4 коментара:

 1. Аз проявявам интерес за всичко,което имаш желание да разкажеш и покажеш,Танче,защото както чета при пепеляшка,така и при теб съм прехласната по снимките и разказа ти!
  Благодаря за отделеното време и старание,чакам за Модена непременно!
  Хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
 2. И аз и аз. Минала съм през всички тези градове и ми е голям кеф да се върна пак там, макар и виртуално. Даже се замислих, че скоро не съм ходила в Италия. :-D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мария, пожелавам ти да се завърнеш в любимите градове отново час по-скоро!Италия наистина е една голяма магия!

   Изтриване