четвъртък, 26 април 2012 г.

CROSTINI DI FEGATINI


Преди да завърша темата Италия искам да Ви предложа една рецепта от италианската кухня.
Как попаднах на нея?
Когато бяхме във Флоренция си купихме една  сувенирна чиния точно пред "Santa Maria Del Fiore". Заговорихме се с мъжа и жената и докато се суетяха с какво да я опаковат, доста неща обсъдихме. И накрая, мъжът  я зави с най-обикновен вестник, като ми подари  и едно календарче. Винаги си купуваме по някой сувенир от пътуванията, да ни напомня за добре прекараното време и  да ни връща макар и мислено на мястото, където сме били. Така това календарче роди тази рецепта. Доста се озорих, защото то явно е създадено да показва картинки и рецепти от кухнята на Тоскана, но е напечатано с възможно най - ситния шрифт. Трябваше ми лупа, за да разчета, но пък написали хората на испански, френски, немски, английски и италиански.  Интересно за туристите! Превеждам Ви дословно:
Ето я и самата рецепта:
   Кростини с пилешки дробчета


Кростините са филийки препечен хляб, който се маже с различни пастети.

Продукти за 6 порции:

350 гр.пилешки дробчета
1/2 глава кромид лук
1 супена лъжица каперси
3 бр. филе от аншуа
1 чаша бульон, зехтин, масло, сол пипер, салвия

Начин на приготвяне:

Запържваме кромида в зехтина до златисто. Прибавяме пилешките дробчета, каперсите, аншоата и бульона. След сваряване на дробчетата, сместа се миксира, прибавя се масло и се овкусява със сол, черен пипер и салвия. Препичате филийките и мажете с пастета.
Това е буквалния превод. Можете да вложите и творчество, да овкусите по Ваш вкус или вместо аншоата да прибавите нещо друго. Но това пише в календарчето и смятам, че това е достоверната рецепта.
Оказа се добра рецепта и веднага отива в списъка с кулинарните ми попадения, защото е бърза, семпла и много вкусна. Особено подходяща за парти, за топло предястие, а защо не и за вечеря с подходяща салата и хубаво бяло вино.
И накрая снимките от моето изпълнение...


Замислих се  накрая дали да не си отправя сама едно предизвикателство. Да Ви ги представя всичките???...

4 коментара: