четвъртък, 3 май 2012 г.

Гордея сеПопаднах на името му случайно. Веднага нещо ми щракна в мозъка и моментално си помислих: този човек не може да не е от Банско. Чичко Google ми помогна веднага. Вярноо... И останах зашеметена в продължение на минути, часове, дори няколко дена... Разглеждах и немеех... Боже какъв талант и как съм могла да не знам за него? Как съм пропуснала?...
Обадих се веднага в Банско, исках да разбера коя е тази майка, която е родила този човек, исках да й стисна ръката! В малкия град хората се познават, няма как да не те разберат начаса кой си, чии си, къде живееш... Фамилиите също са характерни, да не ги цитирам сега, но ние си се различаваме... Разбрах кой е и реших да му напиша писмо. Не ми отговори веднага и как би могъл? Та той е толкова известен, популярен, на кой по - напред да пише и отговори. Когато получих отговор, предположенията ми се оказаха верни. Сигурно загубихте търпение?
Ще Ви цитирам само три изречения от писмото му, с което ми позволи да пиша и да го представя в блога си, макар че, той няма нужда от това. Аз искам просто да Ви запозная, ако сте пропуснали да научите за него също като мен и да се насладите на дарбата, таланта, а защо не и на гения му?...

"Няма да говоря за себе си, защото не мога. Единственото ми желание е да съм здрав, да живея смирено в малкия си свят и да работя.Това е магия и е до живот. "

Аз спирам повече да Ви измъчвам и оставям Вие да решите имам ли право или не така да се прехласвам по картинните на Атанас Мацурев - художник акварелист, реалист.
Леля му Сара рисуваше като истински художник и сигурно още рисува, а дядо му беше учител по рисуване. Съхранили са гена, няма какво повече да кажа...Сигурна съм, че Наско не може да плете. Дълго се взирах да уловя някоя изпусната бримка, но такава няма... Как мислите?
 А тази? Когато я видяха в къщи за пръв път, реакцията беше - това снимка ли е? Не, не е!
Когато преди години посетихме "Prado", на един от етажите имаше една рисунка: бяло платно с 11 черни точки. Всички в залата дружно се засмяхме, за което веднага бяхме предупредени. Какво искаше да каже художника? И това е изкуство и ни е въздействал, щом го помним още...А тази картина е  наречена "Мъдрост"

Спирам до тук. Няма нужда от повече думи...

6 коментара:

 1. Таня,благодаря,че сподели с нас този невероятен талант и ни показа творби,които даже не мога да си представя,че са рисувани от човешка ръка.Особено дантелите са невероятни!И изобщо всичко е наистина като реалност,като снимка,а е рисувано.Абсолютен лаик съм в тази сфера,но въпреки това платно с мацаници или както ти казваш черни точки да ме извинява автора му,но не бих го харесала,докато това е нещо,което си заслужава да го имаш!
  Хубави почивни дни!

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотни творби, голям талант! И аз се захласнах. Признавам си, че не бях чувала за него (до днес). Името веднага свързах с Мацурев хан в Банско и ме хвана срам, че механата познавам, а талант като Атанас Мацурев -не. Благодаря за хубавата и полезна публикация.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се,че го открих за всички, които не са го чували.Наистина голям талант,сравняват го с Andrew Wyeth,но аз мисля, че е по-добър!

   Изтриване
 3. Този човек е просто невероятен! Аз помислих, че са снимки:)

  ОтговорИзтриване