понеделник, 7 май 2012 г.

Модена и италианската кухня


Катедралата, част от списъка на ЮНЕСКО


Центъра - сградата на кметството

На Модена отделихме само няколко часа, но все пак усетихме духа на едно по - спокойно  италианско градче, на фона на задъхващата се от туристи Флоренция.Това се разбира още от гарата, когато тръгнеш към центъра. Градът е известен с това, че тук до смъртта си е творил Лучано Павароти. Тук живее и нашата известна оперна певица Райна Кабаиванска. Градът е известен като "столицата на двигателите", откакто фабриките на известните марки спортни коли като Ферари, Ламборгини, Пагани, Мазерати и Томазо  са се намирали или още се намират там. Дори една от колите на Ферари е наречена на града - 360 Modena. Освен това цветът на една от колите на Ферари се нарича "Modena yellow". Освен това за любителите на атомобилите, има музей на Ферари, който беше разширен и обновен в началото на март 2012 г.
Малкият на пръв поглед град си има Университет, основан през 1175 година, който има над 20 000 студенти.
Преди да завърша темата Италия, искам да кажа няколко думи за италианската кухня. Оказва се, че както навсякъде по света, така и италианската кухня има своите особености  в различните региони. Например в района на Тоскана са характерни ястията с бял боб, месо и безсолен хляб. За областта Емилия Романя са характерни лазанята, тортелините и ястията с мортадела, прошуто и пармезан. За Пиемонт и Ломбардия - ризотото, а за Северна Италия -  полентата.
Не мога да не спомена, че Модена е града, в който се произвежда световноизвестния оцет балсамико, който се произвежда там още от Средните векове - Aseto Balsamico Tradizionale di Modena. Произвежда се от бялото грозде"Trebbiano", което се вари до редуциране на 50% от количеството, след което отлежава в малки бъчви от различен материал - череша, дъб, черница, кестен. За да различават годините на отлежаване, му правят различни етикети: 12 години с червен етикет, 18 години със сребърен и 25 години и повече - със златен.
Това им е голяма гордост, защото един продавач на местния пазар предлагаше дегустация на ананас с балсамов оцет. Вкусът е повече от интересен - сладостта на ананаса се съчетава идеално с кисело-сладките жилки на отлежалия балсамико. Всеки търси начин да е различен и уникален. Отлежал оцет, отлежали сирена, това е традиция, която се спазва стриктно и до днес! Не съм срещала на нашия пазар отлежало българско сирене и кашкавал повече от 2 години. А Вие? Пишат си на етикетите, каквото си искат!...

Ясно се вижда 2010 г. - няма лъжа, няма измама
И накрая, ако все още имате търпение и четете, представям Ви едно от традиционните ястия  за Емилия Романя - Ragu alla Bolognese / с италиански тортелини в български вариант /.

Казвам "Довиждане" на Италия с едно нетърпеливо разбъркано италианско кафе на летището преди обратния полет. И в кафето са ненадминати - вкусно, ароматно, силно, негорчиво, възбуждащо сетивата, запомнящо се...
Addio Italia e nuove nomine!

4 коментара:

 1. Страхотна разходка и вкусно ястие! Имам същата чинийка с червени цветчета:)Хубава седмица!

  ОтговорИзтриване
 2. Таня,благодаря ти за всичко показано и разказано!Още по-тягостно ми става,че все още не съм грабнала билети за там,но баш когато са по-изгодни се съобразявам с ученичката ни,пък за лятото стават доста скъпички,но...все някой ден ще...на сърце ми е!
  Пастата е великолепна!
  Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Роси,пожелавам ти го от сърце!Пък като се върнеш ще очакваме кулинарни елексири...!

   Изтриване