сряда, 9 май 2012 г.

Любов към народното творчествоПреди известно време направих тези пана с българска бродерия. Исках да изработя нещо различно, като подарък за наши познати чужденци. След безрезултатно търсене на нещо оригинално от България, пристъпих към изработката на едно пано. Има много оригинални сувенири от България, наред с много кич и претрупаност.
Исках да ги "грабне" още с първия поглед, да го харесат, за го запомнят и отделят в сърцата си кътче за спомени от нашата страна. Да го отнесат като незабравим сувенир от България и да си спомнят за нас. И след това пано последва второ, трето...
Разбира се идеята не е моя, а на моята учителка по кене - Радка Карагитлиева. Първото пано изработих сама от списание, второто също и реших да я помоля да ми даде нейните модели. Разбира се тя се зарадва, защото знаеше, че всяка ръка е различна, дори и в малък детайл се влага творчество. Много от паната й са изработвани по няколко пъти и красят много чужди посолства и представителства, много е подарила просто за подарък от сръчните й ръце.
Даде ми с удоволствие всички модели, които беше изработила. Когато попитах за последния, който стоеше на стената в дома й, ми отговори, че това не е творчество, а копиране. Не се обидих, а оцених мнението й. Каза ми, че съм напреднала достатъчно, за да влагам творчество. Разбира се че не е е творчество да копираш моделите, а не да влагаш нещо свое. Аз не бих се наела да влагам творчество в българската бродерия, защото не съм толкова напреднала, но съм благодарна, че ги изработих и ги запазих като много скъп спомен от нея. Защото всяко от тях представя фолклорните области в България - Шопска, Пиринска, Родопска, Тракийска, Северняшка, Добруджанска и Странджанска, а сега не знам кои са те. Да си бях записала...
Дали това, с което започвам не е от Пиринската област?
Всяка  фолклорна област в България си има характерна шарка, цветове, фигури. Сръчната ръка на българката е изработвала и влагала в произведенията си бита, ежедневието, цветя, настроението си дори и много красиви орнаменти.
Сега в съвременния стил на дизайн едва ли някой ще ги сложи на стената си. И аз съм ги прибрала в една кутия... А защо? Ами не ни подхождат на" интериора"!!!
Ще ги оценим, но не сега, сега има други виждания по въпроса! Както казваше една позната: "Дълго избирахме картина за хола! Трудна работа е да изберем цветово да подхожда на стената, интериора и най - важното да е в тон с мокета..." Да се чудиш и маеш! Все едно художника създава картините си цветово, че да паснат на някой килим? А не влага душата си, настоението си, усещането си...
Ти да видиш!... Много разбираме от интериор!...Някои чак дизайнери наемат! Не е лошо, светът е друг, ценностите са други! 

От списание


От списание

Има много ръкати жени, за които това е като детска игра. Бродират, творят и не спират. Как съчетават нещата? Когато ти е хоби и си отдаден на него изцяло, получава се. При мене беше временно явление. Харесва ми нещо и си казвам:  "И аз мога" ...

10 коментара:

 1. СТрахотен майстор си,независимо дали си гледала от някъде или си творила,всичко е прекрасно и много фино изработено,Таня,поздравления!

  ОтговорИзтриване
 2. Така е-първото е пиринско,от Дупница.Второто е казанлъшко.Третото от Плевен,четвъртото-от Ямбол,петото-от Разград,а шестото-от Видин.Аз също имах честта и удоволствието да познавам Радка Карагитлиева и имам тези пана,но не съм ги сложила на стената си не от някакъв криворазбран срам,а защото за мен те са заредени с много голям емоционален заряд.За мен те са реликва.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря за разяснението!Веднага ще си ги надпиша с листчета,за да знам кое от къде е!А в някой свободен момент смятам да ги направя отново,защото тогава нямах подходяща панама!

   Изтриване
 3. Прекрасни са. Как си изработила дантелата?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря! Дантелата е така нареченото кене- дантела, която се изработва с игла за шиене. Повече за кенето можете да прочетете тук: http://www.ideasforwoman.net/2012/02/blog-post_6098.html

   тук: http://www.ideasforwoman.net/2012/02/blog-post_25.html

   и тук: http://www.ideasforwoman.net/2012/02/blog-post_25.html

   Изтриване
  2. Много ви благодаря. Разгледах страниците. Дантелите са много красиви. С какви конци се шият?

   Изтриване
  3. Тези дантели на паната са шити с обикновено българско мулине. На кърпичките в другите статии за кенето са макара за шиене в различни цветове. Могат да се използват и копринени макари, но от по-дебелите. Става с вякакъв конец, даже някога са вплитали и конски косми, за да стоят дантелите изправени, когато са ги зашивали на забрадките. Неизчерпаемо е това изкуство, относно багри, мотиви, конци и източник на вдъхновение!

   Изтриване
 4. С колко нишки мулине плетеш дантелите?

  ОтговорИзтриване