понеделник, 14 май 2012 г.

Таблетът - перфектната бавачка !


{ image:  www. pctabz.com }

Миналата вечер бяхме на ресторант. На една от съседните маси имаше семейство с две деца. Родителите толкова бяха заети в обсъждане на бизнес дела с техен познат, че бяха връчили на всяко дете по един таблет, за да са спокойни и никой да не ги притеснява. А децата наистина се забавляваха, нищо, че яденето им стоеше и не бяха почнали дори салатата, а родителите приключваха с основното. Таблетът - перфектната бавачка!
Много родители прибягват до използването на такова забавление на децата по време на път или докато вечерят. Даже попаднах и на форум, в който младо момиче търси съвет какъв таблет да избере на 8-годишната си племенница за подарък. Хората я разубеждават, но тя не иска и да чуе.
Какви времена доживяхме, информационните технологии се развиват с часове, а светът крачи с бързи крачки към прогреса. Децата се справят отлично с таблетите набутани им в ръцете, те имат много приложения и са забавни. Свикват бързо и безпроблемно да нареждат кубчетата на iPad-а, но психолози и психиатри са предпазливи в оценките, защото когато извадят кутия с истински кубчета, те се затрудняват да ги наредят...
Когато през 2004 година един колега се завърна от Америка и разказваше, че децата там ползват училищната библиотека от компютъра си в къщи, а всички сметки се плащат онлайн, гледахме и мигахме учудени...
Спомням си когато детето беше на годинка, понеже го гледахме сами, често го слагах да седне, заграждах го с възглавници от всички страни и му натрупвах една камара книжки с картинки от руската книжарница. Колко съм била "примитивна"...
Не се смейте, имаше руски книжарници едно време, където за жълти стотинки купувах детски книжки с невероятни картинки. Детето така обичаше това занимание, че разглеждаше с часове и като свърши камарата, започва отново с последната книжка в обратен ред. За всеки рожден ден имаше задължително и книга. Един път трябваше да се разменят подаръци в училище и аз естествено купих книга. Няма да я забравя - "Белия зъб" на Джек Лондон. Голям скандал стана, голям рев падна. Как така на Иванчо съм купила, а ние тази книга я нямаме... Естествено купих още една!
Явно това мое "изобретение" с възглавниците оказа голямо влияние, защото любовта към книгите се оказа любов и до днес. А компютрите се изучиха, изучиха се и чужди езици, не изостанахме в това отношение!
Според мене, привикването на децата към четене на книжки трябва да започне от най - ранна детска възраст, да купуваме книги и да ги привикнем да четат, а технологиите, те ще се овладеят, без тях не може...
Защото книгата възпитава, ограмотява и съприкосновението с нея е неповторимо. 
Купувайте книжки, а не таблети!
Но всеки си има глава на раменете и сам решава как да гледа и възпитава децата си. Така мисля аз, а Вие?

8 коментара:

 1. Танче,напомни ми как и моята седеше обградена от възглавници,а точно на руска книжка се научи кое е коте,куче,жаба,мишка и т.н.
  Таблетите са необходими на родителите,не на децата им на този етап от живота,защото се явават спасителната залъгалка.Разбирам ги донякъде,особено ако имат вечно ревящо и мънкащо като моето....Но като си помисля после като поотраснат как с часове ще се зверчат в монитора и ще заспиват с компа едва ли имат нужда от таблет още от толкова малки.
  Побъбрихме си....хубава седмица ти пожелавам!

  ОтговорИзтриване
 2. Таня ... и азсъм от примитивните, предпочитам децата ми да разглеждат книжки, да им чета приказки и да си рисуват с моливи, не че неможем да си позволим да им вземем компютри, но те засега само някое детско филмче изглеждат на него! Умишлено не им обеснявам много още за възможностите на тези машинки, така или иначе ще висят пред тях цял живот:)
  А пък аз да си бъбря и дане се погрижа да си нахраня дечурлигата ... е това вече ми идва в повече :))
  Хубав ден:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, че и ти Ева си на същото мнение.Лека вечер!

   Изтриване
 3. Здравей Таня! Поздравления за прекрасния блог! Много приятно и увлекателно разказваш, удоволствие за мен е да чета написаното! :)

  ОтговорИзтриване
 4. Макар и млада майка (на 1 г.) от сега се старая да държа детето от всякакъв вид техника. Но като гледам какво се случва у приятели, на гости, в градинките... не знам как ще успявам!

  ОтговорИзтриване
 5. Много вярно и полезно, но е много трудно в днешно време да държиш далеч от децата дълго време техниката.

  ОтговорИзтриване