петък, 1 юни 2012 г.

Цветя и рози - част 3

Канзаши - когато чух за пръв път тази дума изпаднах в недоумение. Звучеше ми източно - Япония, Китай или нещо подобно. И се оказах права. Не можах да устоя на тази красота! Така, изглеждайки доста на брой видеоклипове, картинки, снимки и изчитайки доста материал по темата, направих първите си цветя - аксесоари, които искам да споделя с Вас.


Канзаши се оказа традиционно украшение за коса, щипка или гребен, което се носи заедно с кимоното. А начинаещите гейши носят богато украсени гребени с копринени цветя по сезони, за всеки сезон - различни цветя. Японските канзаши стават отражение на женския характер, социално положение и дори семейния статус. Прическата на японката  е показвала не само това,  но дори и колко деца има.
В настоящето канзаши носят младите булки, тези които носят кимоно, гейшите, за които това е част от облеклото, участниците в чайните церемонии и тези, които изработват икебана. А красотата и съвършенството на това древно японско изкуство остава да вълнува и днес.
Не може да не си спомняте филма на режисьора Роб Маршал - "Мемоарите на една гейша" по романа на Артър Голдън. Тогава не съм знаела, че розовите украшения, вплетени в косата на Саюри са всъщност канзаши с изкусни цветя.
У нас не намерих много материали по темата, но се оказа, че тази техника за правене на цветя от плат е развита до съвършенство от рускините, които изработват невероятни бижута и произведения на изкуството. Те са развили до такова съвършенство правенето на тези цветя, че жена веднъж видяла ги, не може да  им устои.Правят брошки, обици, комплекти от гердан и обеци, диадеми, кутии за бижута, фигури на птици , букети, украси за бутилки, както и цялостна сватбена украса, като се започне от ръчно изработени картички, до бутилките с шампанско, дори и диадема за булката. В продължение на няколко вечери изгледах около стотина страници и повече. Напълних очите и душата си с красота. Набелязах и доста модели, които да ми служат в началото като мостри. А когато ръката свикне с движенията и оформянето, фантазията ще проработи. Сигурна съм в това!
Не е трудно, иска се малко търпение и упоритост. Изработват се от квадрати или кръгчета плат. И с повече фантазия се превръщат в стилен аксесоар за всяка стилна жена!


Това канзаши е на път да се превърне в поредното ми хоби... Както каза една моя приятелка - "Това е арт - терапия". Не знам дали е така, но докато изработвам едно цвете, нищо не чувам, нищо не мисля, нищо не виждам наоколо... Ще излезе права...
И развитието на това поредно хоби.

23 коментара:

 1. Таня,винаги съм поглъщала жадно с очи подобни красоти като фонданени торти,ръчно изработени картички или украшения като твоите!Мисля,че хобито ти е достигнало невероятна прецизност и висота!Направо съм смаяна-всичко е великолепно,поздравления!

  ОтговорИзтриване
 2. Вълшебни са! Продават ли се?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. traiana,това са първите ми опити. За сега само ги подарявам.А това ми доставя голямо удоволствие.Нека се усъвършенствам!

   Изтриване
 3. А аз направо не мога да устоя на твоите цветя от първата снимка! Уникални и като цветове, и като форма! Плениха ме, омагьосаха ме, ще ги сънувам!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Miss Emerald,просто такива панделки намерих.Не винаги има в момента това,което търсиш.

   Изтриване
 4. Еееееее, какво да кажа!? Това, което си направила е толкова КРАСИВО, че направо изгубих ума и дума! БРАВО!!! И няма да пиша нищо друго, защото в главата ми върти само: "красиво!", "красиво!", "красиво!"! Ааа, и освен това с възхищение си мисля колко си сръчна :)Още веднъж поздравления!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Desi и аз като тебе бях пленена с първия поглед като видях какви красоти правят някои и реших,че и аз ще опитам!Като за първи опити,не са лоши.Изработих ги с голямо желание и много гледане!

   Изтриване
 5. Думи нямам!!!!
  Прекрасно е!

  ОтговорИзтриване
 6. Невероятно красиви са!
  Колието с цветя в черно-бяло ме омагьоса...
  Искрени адмирации за таланта ти и усета към красивото!

  ОтговорИзтриване
 7. Поздравления за това,че красотата и прецизността,характерни за японското изкуство,присъстват и тук!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря!Значи няма да е нескромно ако направя още да Ви ги покажа?

   Изтриване
 8. Не само са невероятно изработени, а и са снимани перфектно!:-)))
  Красота!!
  Останах без думи!

  ОтговорИзтриване
 9. Здравейте,
  наистина прекрасни цветя и умело съчетание!Дали бихте споделили сайт или вие как точно ги изработвате.Ще Ви бъда много благодарна!

  Ина

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ина,извинявай за късния отговор.В youtube има много клипчета.Изработват се като се режат кръгчета или квадратчета от плат.На мене ми допада най-много сатенената лента.Желая ти успех!

   Изтриване
 10. Имам един въпрос: Какво лепило използваш? Защото с руските сайтове се използват пистолети с лепило, а аз не знам дали ги има в нашите магазини.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Използвам силиконов пистолет,даже имам два-голям и малък.Продават се в кинкалериите.

   Изтриване
 11. Здравей, Таня, може ли да ми изпратиш емейл за да мога да се свържа с теб. Благодаря ти предварително. Моят емайл е moraliiska@abv.bg

  Руми

  ОтговорИзтриване
 12. Изключително красиви стават цветята с тази техника

  ОтговорИзтриване