сряда, 18 юли 2012 г.

Лятна банска закуска
Всеки ден започва със закуската. Щом има английска, френска, ирландска , американска, китайска закуски, защо да няма и банска закуска?
Французите ядат кроасани, англичаните бъркани яйца с бекон, ирландците - наденички, американците - мюслита и зърнени каши, китайците - плодове и риба или раци, а ние в Банско? 
Трябва да си я защитим и ние тази закуска и да е ясно, че има и банска закуска. Чиста, натурална, селска - градска! С екологично чисти зеленчуци! Имаме си и "крешчина" - подобна на италианското прошуто или испанския - Hamon Serrano - Хамон Серано, произведена по същата технология като прошутото и хамона, с тази разлика, че не е от черни иберийски свине и не е толкова известна. Всъщност известна си е, но не световно известна, че да говори целия свят за нея, но който е бил в Банско и я е опитал, пита за още...
Това е сушен свински бут, закачен на проветриво място и той е единственото нещо от прасето, което се е спасявало едно време от многобройната челяд чак до лятото... Служил е за закуска и дори обяд на полето през лятото...С нетърпение се е чакало времето, когато ще се нареже бута...
Е, за Банския старец се говори и е известнен, но само в България. Но който го е опитал веднъж, не може да го забрави!
Много чужденци вече имат къщи в Банско. Възхитен от месните специалитети, един немец  разказвал на свои познати: "Тук въздуха е чист, планината е красива, хората са гостоприемни и правят хубави местни специалитети. Ядат старци и бабички"...Горките немци изпаднали в недоумение и се ококорили... Той човека имал впредвид банския старец и бабичка, като специалитети. 
Нали закуската трябва да е богата, като първо ядене за деня? Аз мисля, че банската закуска отговаря на тези условия. Който гони калории и отслабва, да премине към мюсли...
Тука въздуха предразполага да ядеш като за световно и да спиш непробудно...
Стига приказки, ами да разчупвам питата, че работа ни чака...
Чака ни малка "плантация" с малини, няколко дръвчета вишни и череши...


16 коментара:

 1. Потекоха ми лигите (с извинение и не :) ).

  ОтговорИзтриване
 2. Танче,отприщи се на тема Банско много стабилно,браво!Гледай каква хубава закуска си приготвила,но на мен очите ми в погачата,чудна е!
  Прегръдки и поздрави на Банско!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Роси,отприщвам се сега...За една седмица доста снимчици направих и ще продължавам да.../не пея, а показвам/! На който му е интересно,добре дошъл!

   Изтриване
 3. Ох, леле, богата закуска и вкусна! Много се радвам за темата, която подхвана, защото ми е интересно това кътче на България! Ще чакам и следващите публикации!

  ОтговорИзтриване
 4. Аз със мойта хилава закуска от 4 сухара и чаша обезмаслено мляко :( направо щях да припадна от този разкош - бански :) ! Малиииии ,колко е прав немеца ...и на мен ми идва да хапна един ''старец''и да замезя с една ''бабичка'' :)) !
  Хубава сряда ,Танче и лека работа из ''плантацията'' :))!
  Прегръдки !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ivana, ти там на морето си хапвай здравословно! В планината е друго.

   Изтриване
 5. Ах, разкошотия! Като за Банско! Добре, че след десетина дни и аз ще съм там и..какви софри ни чакат след тежките преходи, не ми се мисли!
  Поздрави и вкусно лято!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мария,ще чакам с интерес снимките и пътеписите из любимата ми планина.

   Изтриване
 6. Каква закуска само, обичам и доматки и сиренце, да не говорим за погачата, вкусно и засищащо! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дани, на всички е любима май тази закуска.

   Изтриване
 7. Охххх....нямам думи! Огладнях..... :) Таня, шегата настрана - всичко изгележда наистина мнооооого вкусно, но аз съм дълбоко впечатлена не само от храната, но и от снимките ти! Страхотни цветове и композиция, като картини са!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Голяма композиция,голямо нещо.Голям фотограф...Понаучих се, но има още много стъпалца по стълбичката...Ще я катерим,няма как!
   Благодаря ти,Desi!

   Изтриване
 8. Прекрасен натюрморт Таня!Очите ми останаха в красивите бели цветове хортензия в този бакърен съд!
  А за банската закуска ....най-прекрасната и вкусна и натурална, видяна през твоя обектив!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. goglina,имай търпение,ще има още натюрморти!Благодаря ти за оценката!

   Изтриване