сряда, 25 юли 2012 г.

Французите от Кан и червеното френско грозде
Запознах се с тях случайно. Вървяха със справочници в ръце и търсеха улица "Пирин" . Най -известната улица в Банско, която води към планината, нещо като Шанз-Елизе за Париж, като Рамбла за Барселона и като Ла Кроазет в Кан... Но ориентацията им беше толкова слаба, че справочниците ги бяха довели точно в противоположната посока, пред вратата ни. От дума на дума разбрах, че са отседнали в Добърско. Това е едно селце на двадесетина километра от Банско, което от известно време доста рекламират по медиите. И има защо. Там се намира една древна църква "Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат", където на една от стените е изографисан Иисус Христос в нещо като ракета. С една дума Бог - астронавт! Уникално! Такова нещо няма никъде в България.
Питах ги дали са видели стенописите в църквата. Дори не знаеха за какво става дума. Ами като не им го пише в справочниците! От къде да знаят хората! Но бяха намерили пътя за Банско!
- А Вие били ли сте в Кан?
- Аз в Кан? Не, не съм била, но знам за Кан! Гледам световните звезди с голям интерес как вървят по червения килим... И те са хора и те души носят, нищо, че са  известни и целия свят ги гледа...Голям смях падна...
- Какво друго знаете за Франция?
- Много неща! -  доста си побъбрихме, поканих ги, почерпих ги с малини и череши...
- А колко струват?
- Как така колко струват? Черпя Ви за здраве, безплатни са...
Горките, погледнаха ме учудено, как така някаква жена ги кани да ги черпи и то безплатно... Те са свикнали, че "безплатен обяд няма"! Симпатяги!
-Ооо, но Вие имате и червено френско грозде! Толкова е витаминозно!...
Не им обърнах внимание, но като си заминаха се сетих. Никога не го берем, стои си за красота. Няма кой да се занимава и с него, но този път реших да го обера и да направя нещо. Като го ядем през зимата, ще се сещаме за заблудените французи от Кан, настанени в Добърско!...
Речено - сторено!

Сок от червено френско грозде


Наздраве!


Уникален, витаминозен и освежаващ в летните горещини!...Истинска витаминозна бомба!
Как се прави сока ли? Много лесно. Пасират се плодовете, прецеждат се и се посваряват леко със захар. Добавя се минерална или газирана вода. Добавят се и кубчета лед със замразени плодчета - зрънца от гроздето. А за украса, маточина или мента!

И от две храстчета, две бурканчета  с желе... Да има за палачинки и не само...Доказателство? Ето го...Да ме подсетят едни французи, че френското грозде е витаминозно...Чудна работа!

10 коментара:

 1. Обичам публикациите ти ,Танче ! С добронамерен хумор и интересно разказани неща ! Снимките ти са винаги разкошни и много романтични :) !
  Хубав ден ,мила ! С поздрав !

  ОтговорИзтриване
 2. Много приятна публикация, Таня! Чудесно желе, да не говорим за яркия червен витаминозен сок! :) Хубав и пълен с положителни емоции ден! Кой знае, може да се наложи да посрещнеш нови неочаквани гости! :D

  ОтговорИзтриване
 3. :) - това е ГОЛЯМА усмивка :). Таня - страхотна история, страхотни снимки, страхотно сокче :) Денят ми стана по-хубав и по-засмян след като прочетох публикацията ти и разгледах тези хубави снимки! Много приятна гледка е твоят блог!

  ОтговорИзтриване
 4. Танче, страхотна идея са ти подшушнали французите, жестоко сокче , а и сладкото изглежда вкусно:)

  ОтговорИзтриване
 5. Усуу какъв разкош, а и обожавам френско грозде, ако си намеря повечко и аз ще си спретна едно сладко!

  ОтговорИзтриване
 6. Момичета,благодаря Ви! Сокът наистина беше уникален, а за желето-ще докладвам допълнително!

  ОтговорИзтриване
 7. Добре си прекарваш в Банко ти,блазе ти,Танче!
  Снимките са върховни,страхотон колорит,а сокчето е невероятно топ-бижу!За сладкото да не говорим-истински еликсир!
  Брала съм френско грозде в Германия и имам идея за какъв гърч иде реч,когато имаш норма и пустата кофичка не се пълни и туй то :) .

  Сърдечни поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Роси,времето в Банско свърши отдавна-броени дни бързо минават!Изтече като през пясъчен часовник!

   Изтриване
 8. Обичам да чета тук!!!Имам обещани от приятели три вида френско грозде,ше почакам догодина,а после ще обменяме опит със сладката и желетата...и с френските гости!!!Хубави почивни дни!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Френското грозде е един от най-витаминозните плодове,BEARKIS!И аз вече няма да го оставям!

   Изтриване