понеделник, 26 ноември 2012 г.

Хей ръчички, хей ги две... и първи стъпки в стъклописа

Първите стъпки ще си останат и последни, но какво от това? Поне опитах. Тези, които  професионално се занимават със стъклопис и създават наистина истински красоти могат да бъдат спокойни, няма да ги конкурирам. Просто исках да разбера дали и аз мога да направя нещо. То добре, че имах  чаши за проба, после нападнах и празни бутилки, чаши за кафе...
Народът го е казал: "От всяко дърво свирка не става", но пусто любопитство...


Присъстваш в специализирана книжарница и зяпаш в захлас, но не можеш да формулираш въпрос, като не знаеш какво да питаш. Но като  постоиш и се заслушаш, накрая ти идва смелост  и ти да питаш, а ако и продавачката е любезна, можеш да си купиш това, което става за рисуване на чаши, че дори и непланирани неща...Истинска забава за начинаещи!Но ако човек прояви упоритост, може да постигне добри резултати, както впрочем и за всяко нещо. Е, освен ако не сте с две леви ръчички? Няма такива хора, разбира се. Та моите ръчички, / лява и дясна /, решиха да се пробват в стъклописа и сътвориха тези нещица.Тази празна бутилка от българска водка, от която си приготвих ванилов екстракт, се оказа свободна. Хареса ми формата и реших да я превърна във ваза. Първо грижливо изтрих етикетите, боядисах я с боя за стъкло не много старателно, защото исках да направя нещо като вълни. В долната си част шишето е много интересно, набраздено на вълни.Загледайте се.
В него се сипва от боята и се слага малко разредител. Разклаща се и се изсипва. Оставя се да изсъхне. Това е процедурата - нищо сложно.
Това е идея и за подарък, не мислите ли? И според мене много по-интересен и нестандартен от китайските произведения, които ни заливат отвсякъде. Става и за сухи и за свежи цветя - харесвам нестандартните идеи!

Опит за персонализиране на чашка за кафе

Преди да се рисува стъклото или порцелана, трябва да се изчистят от евентуални мазнини и прах. Това направих със спирт. След като изсъхна, с маркера за стъкло започнах да рисувам произволно.
За тези, които искат да направят нещо като мен и да проверят на какво са способни, да си закупят специални маркери за стъкло в различни разцветки на Marabu. Аз избрах златен - metalic gold.


Ако не можете да рисувате, направете като мен. От вътрешната страна на чашата залепих картинката от  лукчетата с хартиено тиксо и ето... Даже "нарисувах" чашката от двете страни.
Желая търпение и успех на начинаещите...Това е истинска арт - терапия! Да не се заричам, че ми е за последно, не съм изразходвала материалите, така че, може да направя още няколко вази за подарък... 

13 коментара:

 1. :)) Браво ,Танче ! Изчетох всичко с широка усмивка и много ми харесаха заниманията ти :) ! Поздравления , но аз май няма да опитам ...хич
  ме няма за рисунки даже и на най - обикновени китки , но пък се насладих на твоите рисувани чаши , особенно тези от последната снимка ....много елегантни и красиви са !
  Хубава седмица ,Таня ! С прегръдка !

  ОтговорИзтриване
 2. Танче, хич не се отказвай! Всяко начало е трудно и налучкващо, а ти, щом си започнала, явно имаш желание, което е най-важно!
  Очаквам още нови красоти!
  Приятна вечер!

  ОтговорИзтриване
 3. Таня, аз си харесах вазичката! Винаги съм искала да пробвам и някой ден ще последвам твойте стъпки. Надявам се да не се откажеш, a да поупорстваш :) такива красоти съм виждала в блога ти!

  ОтговорИзтриване
 4. Таня, ако имаш желание да твориш и да правиш неща, които ти доставят удоволствие, не се отказвай! :) Резултатите никога не закъсняват, когато човек влага любов, старание и търпение! Много ми харесаха чашите, вазата - всичко! Сърдечни поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 5. Момичета, не смятам да го превърна в хоби,защото всяко нещо си иска време и внимание.Но някой пък може да се "запали".Тука показвам идея,пробвайте,не е толкова сложно.

  ОтговорИзтриване
 6. Ами професионалните стъклописци съвсем основателно могат да започнат да се притесняват;) Танче, незнам как е тази работа, но за първи опит е невероятно добро и ако съм Таня, ще продължа да си играя;)
  Чудесни са!

  ОтговорИзтриване
 7. Танче, какво говориш, та бутилката и чашите със столчето са невероятно красиви! Много ми хареса цялата ти публикация толкова весело ми стана:), че ми идва да извадя всички стъкларии и хубаво да ги изрисувам:):):) Танче, една голяма прегръдка от мен!

  ОтговорИзтриване
 8. Страхотно си се справила! Браво!

  ОтговорИзтриване
 9. Много са красиви рисунките и съдовете ти,Танче!Ти си артистична душа и си се справила отлично и в това упражнение,така че чакаме следващата ти идея!
  Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 10. traiana,Роси,благодаря ви за оценките,момичета!Роси,те идеите валят,валят,та се чудя коя по-напред,но трябва и време...

  ОтговорИзтриване