сряда, 30 януари 2013 г.

Подарък за рожден ден

"Макове"  2013

Какъв подарък за рожден ден предпочитат жените? Като по - млади - романтични! После идва ред на бижута, козметика, бельо, чанта, облекло, обувки, книга. Сигурно пропускам и много други. А, да, някои получават коли, апартаменти...
Със сигурност няма рожден ден без подарък. Може да е малък и символичен, но от сърце.
А могат ли мъжете да избират подаръци? И да и не. Тези, които могат, го правят с лекота, дори не се допитват до любезните и усмихнати продавачки. Отиват, посочват, плащат и си тръгват. Не жалят и не броят парите... Останалите, те могат да купят само букет. Дори да имат доста години стаж в брака, не могат да изберат дори и едно червило, питат за номера на чорапогащника, не улучват парфюма... Но това не е най - важното в живота. Какво означава скъпия подарък за рождения ден, а след него съмнения, сълзи и други подобни... Аз се радвам дори и на едно цвете, подарено с любов и уважение! Не държа непременно да имам подарък, по - важно  е разбирателството и взаимното доверие. И за да избегна въпроси, на които хиляди пъти съм отговаряла, реших този път да бъда практична. Все любезните продавач- консултантки са ми виновни!
Е, намерих си повод да си покажа едно от хобитата - гоблените. За подарък за рождения ми  ден пожелах рамка за гоблен. Колко съм скромна, нали исках само цвете?
Да не си помисли някой, че съм избродирала безброй гоблени. Имам само няколко. 
Познавам много жени и дори мъже, които бродират. Има толкова запалени жени, че бродират по осем часа на ден. Имам една позната, която е избродирала над 60 гоблена. Тя прави така, довършва днес и поръчва рамка утре. И добре прави! Просто така е свикнала.
За мен това е хоби за удоволствие, а не състезание по бродиране. Който е бродирал гоблени знае, че бродирането на гоблен изисква търпение и свободно време. Изработката на гоблен отнема от няколко месеца, до няколко години. Моите са бродирани в продължение на доста години - започвам, оставям, след време продължавам и така, до като не му дойде края. А рамката, тя е завършекът на положения труд! Трябва да е подходяща, да има антирефлексно стъкло, което не прави отблясъци и в никакъв случай да не е евтина. Защото все пак това си е произведение на изкуството, тъй като повечето гоблени са репродукции на  световно известни художници. А снимането на гоблени с рамки е сложно нещо, защото не може да се снима фронтално, създава се отблясък, затова са снимани леко странично.
След няколко години отлежаване и местене от шкаф в шкаф на готовия гоблен, навит на руло, за да няма ръбове, дойде реда и на "Маковете" за рамка. Ами намерих си повод от няколко годишното отлагане, а днеска , а утре и така... А ето и фотосесията на "галерията".

"Мона Лиза"
"Запустялата воденица"


"Фантазия"


А на тези "Слънчогледи" им предстои рамка. Кога? Ще й дойде времето или повода?...Някога...
А имам и още един незапочнат гоблен - "Ковачницата", който предстои. Кога обаче? И на него ще му дойде времето! Запланувала съм и "Мостар" и още много други, но ...То и свободни  стени не останаха...в къщи! А защо да ги бродираш и да ги държиш по шкафовете?

26 коментара:

 1. Честит подарък ,Танче ! И гоблените и рамките са много красиви ! Ние си приличаме по вкус :)...преди повече от 20 год. уших ''Мона Лиза ''и ''Слънчогледите '' , после ''Маковете ''ги довърши дъщеря ми , а ''Фантазия '' така и не видя бял свят , нещо ме изнерви покривката и го зарязах вече повече от 15 год. В момента шия ''Мадам дьо Помпадур'' ама така като теб - на прибежки :)) !Сега обаче съм го започнала сериозно и до пролетта надявам се да стане :), че срамота ..подхвърлям го вече 5 год. !
  А местенце по стените винаги се намира :) ...гоблени да има !
  Хубав ден ти желая ! Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ivana,мисля,че няма жена,която да не е боднала поне един бод в живота си.Сърдечна прегръдка и за теб!

   Изтриване
 2. Честита да ти е рамката! Гоблените са страхотни, аз също шия и това е другото ми хоби:)

  ОтговорИзтриване
 3. Добър избор за подарък:) Гоблените са чудесни и аз също шия и не като за състезание:))а за удоволствие и когато имам време.Имам един за довършване но имам проблем с очилата че кучето ми ги изяде:)))сега си чакам новите:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. gogolinche,ако е този сладур от снимките,прости му!Ами харесало ги е животинчето, явно са били фешън! Ще чакам и ти да ги покажеш!

   Изтриване
  2. Да, този сладур е Таничка, и всяка беля му е простена и да искам и да не искам:)
   Вината си е моя, че съм ги оставила на достъпно за него място, само не зная къде да си крия пантофите когато сядам на дивана и ги събувам за да ми починат краката?Но и това си има добра страна...тренирам тичане докато си ги взема обратно и всеки месец с нови пантофи:) така старите не ми омръзват да ги гледам:)
   А гоблените са ми в БГ по стените и виж това да ги заснема не съм се сетила.
   При следващото пътуване -живот и здраве:)

   Изтриване
  3. Еее,gogolinka,кой като тебе,всеки месец с нови пантофи!Но си имаш забавна компания!

   Изтриване
 4. Честито, Таня! Хубаво занимание си имаш. Мен гоблени все още не ме влечат като занимание, но се възхищавам на труда ти!

  ОтговорИзтриване
 5. Luchiya,скоро не съм бодвала и бод,сигурно от 2-3 години!Но е занимателно и приятно!

  ОтговорИзтриване
 6. Красив и полезен подарък! Да се го ползваш с удоволствие!
  Много красиви гоблени! Поздравления!

  ОтговорИзтриване
 7. Да разбирам ли, че скоро си имала рожден ден, Таничка? Ако е така - бъди здрава и много щастлива!
  А гоблените ти са прекрасни, както и подаръците! :)

  ОтговорИзтриване
 8. Възхищавам се на хора, които могат да отделят толкова време в една толкова пипкава работа, каквато е за мен шиенето на гоблени. Мама го правеше и на нея се възхищавах. Аз съм джаста-праста, та не бих се заела с подобно занимание, но наистина харесвам всичко, което твориш!
  Хубава вечер, Танче!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мъхче,пипкава е,но е увлекателно и успокоително.Човек трябва да се въоръжи с голямо търпение и да не бърза, а да бодва за удоволствие от време на време,както правя аз.Затова при мен тези занимания продължават с години.

   Изтриване
 9. Искрено се възхищава на умението и търпението ти, Таня! Твориш красота и заслужава да бъде показана, както и поставена в подходяща рамка. Наистина понякога в очите на околните изглежда странно желанието ни за подарък, но вероятно тази рамка те е направила истински щастлива. Всичко най-добро ти пожелавам за рождения ден!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ивейн,сърдечно ти благодаря!Този път това беше желанието ми за подарък.Наистина за някои жени може да е странно,но за мен беше удовлетворение за положения труд.

   Изтриване
 10. Танче,Танче...пак ни удари в земята с тези гоблени пък сега!
  Ама то не бяха торти,гозби и какво ли не вкусно!
  То не бяха разкази за чудни места!
  То не бяха бижута прекрасни!
  То не бяха ръкоделия и красиви цветенца,диадеми,брашки и т.н.
  И сега....гоблени!
  Твоят половин е щастливец с толкова способна дружка до себе си и все така съвършено творяща красота!
  Прекрасни са ти гоблените,очите ми останаха в тях!
  И рамките ги подчертават идеално!
  Много добре си направила с подаръка...аз от всичко най-много мразя безполезен подарък или такъв,дето аз му казвам-отбий номер-нещо взето набързо без да е мислено дали е подходящо,дали изобщо ще влезе някога в употреба на дарения.
  Така че според мен няма лошо човек да дава известни насоки за предпочитанията си.
  Сърдечна поздрав с пожелание за успешна нова седмица!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ооо,Роси, трогна ме много!Ами нали кръстих блога "Идеи за жените"..., та трябва да давам идеи,че без моите идеи накъде???

   Изтриване
 11. Пак се върнах да ги разгледам - маковете и воденицата са ми фаворити!Изключително красиви,една наистина стойностна придобивка за всеки дом!
  Караш ме да се замислям на тази тема....

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Росенце,ако не си бродирала до сега,започни с нещо малко като мен.Аз направих двечки малки,които не съм снимала,че ме досрамя.Но когато ги направих,бях много щастлива и доволна от труда си.Опитай,увлекателно е, успокоява,истинска арт-терапия!В момента има много съвременни модели,но един живот не стига за всички красоти,които съм набелязала!И не само те карам да се замислиш, ами те подтиквам да направиш първата крачка!

   Изтриване
 12. Таня, впечатлена съм!Имаш много стойностни и красиви гоблени!
  Аз много обичам да ме изненадват с подаръците, но истината е, че само трима човека досега успяват да го направят наистина и да ме направят щастлива.Не виждам нещо лошо да си избере човек подарък, който наистина ще те зарадва. Това е целта на подаръка все пак.Аз като видя нещо, което ме грабне и знам, че ще зарадвам някой, независимо, че поводът е далеч го вземам. Не обичам да съм притисната от времето и да търся нещо, а никога не бих подарила нещо,без да ми харесва на мен...В идеалния вариант трябва да познаваш много добре човека..Отплеснах се май много..

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Bety,от една порода сме май! А колкото до гоблените, не съм направила нещо кой знае какво,защото има жени,които творят чудеса в това изкуство-хоби!

   Изтриване
 13. Наистина са разкошни! Благородно Ви завиждам за тях, вече доста трудно могат да се намерят стойностни и качествени гоблени.

  ОтговорИзтриване