четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Бонбони в сърце или бонбони от сърце


Трифонов ден или Свети Валентин? А защо не и двата празника наведнъж? Щом и Свети Валентин е християнски празник, който се празнува на различна дата. Християнски или не, според мен няма значение, важното е да има любов, влюбени, цветя, шоколад, сметана,  шампанско, искрящи погледи, пожелания, усмивки...А за останалите - празнична трапеза с  трифонова пита  и чаша червено вино, за да се почете Свети Трифон или Трифон Зарезан. Малко съм объркана, защото години наред на този ден се празнуваше денят на лозаря, зарязваха се лозя...Сега се оказва, че Трифонов ден е на 1 февруари. Пак се разминаваме с църквата, но то е обяснимо, нали толкова години трябваше да сме далеч от нея. Стар стил, нов стил, чужди празници... Е, не знам вече кой празник да празнувам сега!


И все пак Свети Валентин се наложи напоследък мощно и всеобхватно. Няма лошо, нали  е ден на влюбените, свързва се с романтичната любов. А какво е любовта? Опитах се да получа отговор наскоро от Елиф Шафак и книгата й "Любов". Прочетох я на един дъх, а после мислих дълго, защото авторката преплита две истории, пише философски и изрича доста истини,  търси отговора за любовта  и пише книгата повече от 15 години.  
" Животът без любов не е живот. Не се питай към каква любов да се стремиш - духовна или материална, божествена или земна, източна или западна...Започнеш ли да делиш нещата, възниква ново и ново делене. Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е. Любовта е жива вода. А влюбеният е душа от огън! Светът се върти по друг начин, когато Огънят обикне Водата "
И допълвам, че без любов, животът е едно съществуване...И все пак какво е любовта?...
Нека празнуваме 14 февруари заедно като празник на любовта и виното! И какво по - добро съчетание от шоколад и вино! Да зарадваме любимия човек и му подсладим душата и сетивата...


 Трюфели с шоколад и червено вино
За около 40 бр.
225 гр. тъмен шоколад
120 мл сухо червено вино
 30 мл разтопено масло
 40 гр. какао
Виното се загрява и се изсипва върху начупения шоколад. Добавя се и разтопеното масло. Сместа се бърка до хомогенизиране. Оставя се да изстине добре и да се сгъсти. Оформят се топчета, които се овалват в какао. Част от сместа докато е течна можем да налеем в кошнички за бонбони. Честит Свети Валентин и денят на лозаря! Аз ще празнувам празника на любовта и виното! С празнична трапеза, с трифонова пита и хубаво червено вино и с романтичен десерт и накрая и трюфели...

14 коментара:

 1. Таня, чудесни празнични бонбони! Дали ще празнуваш "Свети Валентин" или "Трифон Зарезан, аз ти желая да носиш и раздаваш любов, да получаваш и да я усещаш навсякъде около себе си!
  Хубав и усмихнат празник! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Честити празници ,Танче!Дълги години да се празнуват!А,бонбонките са превъзходни:)))

  ОтговорИзтриване
 3. Таня честити празници- важното е да има повод и настроение, а виното се връзва с любовта, така че и двата празника в едно са идеален начин за създаване на събитие, гарнирано с тези прекрасни изкушения, които предлагаш!

  ОтговорИзтриване
 4. Вино, шоколад и любов - великолепна интерпретация, Таня!
  Чудесни предложения, моите поздравления и за питата.
  Честит влюбен, вдъхновен и опияняващо щастлив празник, Диана

  ОтговорИзтриване
 5. Ето това е рецептата, която обединява и двата празника :)
  Обичам вино и шоколад!
  Честит празник на виното, на любовта или комбинирано!
  Питата от предната публикация е прекрасна!

  ОтговорИзтриване
 6. Честит празник със страхотните бонбони!

  ОтговорИзтриване
 7. Танче, вино и любов и шоколад и бонбони... Това е прекрасно! Честити празници! Наздраве, за всички хубави неща в живота!

  ОтговорИзтриване
 8. Честити празници!
  Страхотни снимки на прекрасните бонбони!
  Да подслаждат живота ви!

  ОтговорИзтриване
 9. Момичета, честит празник на всички от сърце!Изпийте по една чаша вино за здраве!

  ОтговорИзтриване
 10. Хубави размисли си споделила,Танче!
  Ако има още опияняващи бонбонки ще се пресегна за един!
  Хубав петък и уикенд пожелавам! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Роси,опияняващите трюфелчета свършиха,но те черпя с онова бонбонче горе на първата снимка!Приятен уйкенд и на тебе!

   Изтриване
 11. Танче, потънах в мисли за огъня и водата! Симбиозата между тези стихии звучи вълнуващо. Взимам си бонбонче и ти пожелавам приятен уикенд!

  ОтговорИзтриване
 12. Трюфели с шоколад и вино:) Веднага ги записвам!
  Таня, чудесни са!
  Хубав и усмихнат ден:)

  ОтговорИзтриване