сряда, 15 май 2013 г.

Бачковски манастир


За да сменя малко интериора на блога, който "замръзна" на Велики четвъртък, реших да разходя тези, които не са ходили до Бачковския манастир. Едва ли има такива хора, но може пък и да има. И аз не съм ходила до всички манастири в България, а те никак не са малко. Снимките тук са строго забранени, освен ако не се снимаш за спомен на фона на манастирската обител. Надявам се с няколкото "тайни" кадъра да не съм прегрешила толкова. Идвала съм тука безброй пъти, но този път не открих огромния кипарис, запечатан на снимки, календари, рекламни брошури и други подобни. На негово място е посаден нов, а той докато порасне...
Бачковският манастир е вторият по големина в България, след Рилския манастир. Намира се на около 10 км южно от Асеновград, в долината на река Чая, живописно ограден от хълмовете на Родопите. Внушителните му размери и античност го правят развит туристически обект, който се посещава  от хиляди хора и туристически групи целогодишно. И тук, както и навсякъде миризмата на скара, се измества от кристалночистият въздух, приближавайки манастирските порти. Предприемчиви търговци са разположили сергии с домашно сладко, чубрица и мурсалски чай. И какво ли още не... Иначе май няма да е интересно! Пък и толкова много чужденци, които харесват нашите сувенири, както и ние техните...


Може би една от причините за голямата посещаемост на този манастир е чудотворната икона  "Света Богородица". За нея се вярва, че помага на болни и бездетни хора. Легендата гласи, че тя е една от двадесетте икони в света, на които самата Пресвета Дева е позирала. Намерена е през 14 век от две овчарчета в местността "Клувията". Няколко дена те наблюдавали негаснещи пламъци в процепите на една скала. На третия ден отишли да видят какви са тези искри. Така открили тази икона, укрита от монаси в скалите, за да я запазят от опожаряване през турското робство, на което неколкократно бил подложен и самият манастир. Занесли я в манастира и я поставили до олтара. На следващият ден мястото било празно. Иконата "избягала" в "Клувията". Това бягство се повторило и потретило, докато един от монасите не сънувал сън, в който Света богородица му казала, че ще остане в манастира, ако й отредят специално място в дясно от вратата, за да вижда кой с какво сърце влиза в божия храм. Така и направили. И сега, тя се намира там, а всяка година на втория ден на Великден се провежда литийно шествие до местността, където е открита. Хиляди вярващи се стичат тук, за да се докоснат до нея. На много  е донесла изцеление...В момента обаче е на реставрация и мястото й е заето от копие.При една от последните реставрации на иконата, на гърба й бил открит надпис, който показвал, че тя била подарена на Бачковския манастира през 1311 година от двама грузински пътешественици - Атанасий и Октамир. А сребърната ризница е била направена през 1819 година от пловдивският ювелир Петко Хаджи в знак на благодарност за изцелението на съпругата му. 14 коментара:

 1. Това е наистина любимото ми място от детските години, което обаче се променя ужасно, вътре стенописите са унищожени от дима на свещите, а всички нехаят, надали най-лошото нещо е ако някой направи снимка, странна работа...А ние можем само да се чудим, питаме и няма отговор...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Иглика и на мен ми се видя странно,че не разрешават снимки. Направиха ми забележка няколко пъти. Този път ми се видя по - лежерен, но и леко различен. Очаквах да видя кипариса, който е неговата емблема, но...

   Изтриване
 2. Не съм ходила в този манастир и надявам се скоро да го видя на живо. Прекрасна разходка ми направи Таня! Дано докато се наканя да са реставрирали иконата!
  Хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Лучия, пожелавам ти да отидеш в най-скоро време.Има много какво да се види.

   Изтриване
 3. Танче, лятото го посетихме, но имаше толкова много туристи и всичките снимаха, беше много пренаселено и дори не успях да го разгледам и усетя, а е красив, много красив. Радвам се, че ни го показваш, някак изглежда спокойно и уютно сега. Със сигурност ще го посетим отново, наистина много ми харесва. Лека вечер и хубаво утре!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Катя,миналата събота като никога беше толкова спокойно, че чак се учудих. Винаги е имало тълпи от хора.Успешна седмица и на теб!

   Изтриване
 4. Прекрасно място, радвам се че ме връщаш години назад!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. tillia,пожелавам ти да се върнеш отново! Поздрави!

   Изтриване
 5. Любим манастир, който много приятно ме зарежда всеки път. Чудесен пост и снимки, Таня! Благодаря ти, че отново ми показа красотата на това вълшебно място! Усмивки и слънчево настроение!

  ОтговорИзтриване
 6. Танче, всяко ходене към Родопите, ме отбива до там. Харесвам го като атмосфера, някак си ми е съвсем манастирско- едно спокойно, тихо и смирено. Но понеже не съм човек на детайлите, дори не съм забелязала кипарисът, който вече липсва. ДОбре е, че има хора като теб, които пък да ми обръщат внимание на тези неща!
  Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Марта, това беше символът на този манастир.Така поне аз съм го запомнила.Но явно е пречел, за да го изкоренят. Но са засадили нов на негово място. И както се казва, дано доживеем да го видим пораснал...Прегръдка и от мен!

   Изтриване
 7. Отдавна не съм ходила там, Таня и благодаря за разходката.Много зареждащо ми действат такива места.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И на мен ,Бети! Дано да ти се отдаде възможност да отидеш скоро отново!Поздрави!

   Изтриване