вторник, 5 ноември 2013 г.

Есенна разходка, пълна с история


Нашата земя наистина е пълна с история. Не съм и предполагала, че само на няколко километра от Пловдив има толкова интересни места. Времето е повече от благосклонно в първите дни на ноември и наслаждавайки се на последните дни от циганското лято, откриваме отново късче история. Така се случва напоследък, че идеите отстъпиха място на вдъхновението. А то при мен винаги идва от природата и общуването с нея. И така, отново малко късче древна история, която ни дава манастирът " Свети Георги Победоносец" в село Белащица.
Скътан в полите на Родопите, този манастир ми разкри интересни факти за своето създаване. Дори не знаех, че съществува, а за селото само бях чувала. Прав е Алеко като казва: "Опознай Родината, за да я обикнеш!"...
Още на входа ни посреща табела, която ни връща далеч назад в годините, когато като ученици учехме за Византийската империя. А тя е следната:
" Манастирът е построен през далечната 1020 година от тогавашният управител на Пловдивска област и византийски военачалник Никифор Скифи. Той бил този, който през 1014 година се явил неочаквано в тила на Самуиловата войска в Беласица планина и с това допринесъл за победата на Василий II, известен като българоубиец. През 1018 година Василий II назначава своя смел пълководец Никифор Скифи за управител на тогавашната Филипополска област. Богатите и плодородни пловдивски полета се нуждаели от работници, които да обработват земята и да осигуряват блага за всички. Тогава Никифор Скифи се обърнал към Василий II да му изпрати 15 000 пленници от пленените Самуилови войници. Така тези войници основали село Беласица, което по - късно нарекли Белащица.
Никифор Скифи имал голям дворец - крепост на юг от селото, която съществувала до 1650 година. Останки от нея могат да се видят и днес, до един от вековните чинари, който е на 1100 години. 
Тогава на юг от своя дворец, на 1000 метра разстояние, Никифор Скифи издигнал манастир на "Свети Георги Победоносец".


А кой е Никифор Скифи? Интересна история...
Като дете, което се наричало Николай, на 11 годишна възраст било заведено от българин от Стара Загора в Цариград, да се учи на византийска наука и войнство. Когато станал на 30 години, той е този, който победил цар Самуил и заповядал да ослепят пленниците. Заповядал също да ослепят и брат му, за да не го наклевети, защото знаел, че е българин и е негов брат. Майката Венцислава била на 76 години, когато видяла този ужас, сторен на българите и на големият й син Драгомир. Не могла да се помири и изрекла думите: " Проклет да бъдеш сине и да не живееш дълго, за това, което направи"
Никифор разбрал за майчината клетва, но не се разкаял. Когато опрез 1029 година Византия била победена, отмъщението застигнало и Никифор Скифи. Той бил убит на 22.XII.1029 година при Беласица планина. "
Събрал сведенията: Георги Лазаров Тотев
Водата от аязмото е лековита, а табела подсказва, че не трябва да се загрява...
Днес манастирът се поддържа от три монахини и една послушница. Райска ябълка  и много цветя красят китно подредения двор.

И две черни котки допълват цялата идилия...


А розите цъфтят дори и през ноември...


11 коментара:

 1. И бих казала само "Опознай себе си, за да откриеш"... :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Гери, може би това трябваше да е заглавието на публикацията. Слънчев и успешен ден!

   Изтриване
  2. Mnogo e krasivo.Az sam bila tam.

   Изтриване
 2. Много е красиво, а манастирите в България са едни от най- любимите ми дестинации, толкова история, толкова спокойствие, толкова уют има в тях. Прекрасно местенце. Благодаря ти, че сподели!

  ОтговорИзтриване
 3. Вълнуващо, вдъхновяващо и много красиво -
  това е не само разходка... Благодаря, Таня!
  Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

  ОтговорИзтриване
 4. Интересно разказано и красиво показано :)
  Чудесен пост!
  Поздрави Таничка!

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря за тази разходка и много интересна история,Танче!Чудесно място,за съжаление предшествано от тежка трагична съдба.
  Личи си,че се поддържа отлично.
  Поздрави и хубави ноемврийски дни!

  ОтговорИзтриване
 6. Таня, благодаря ти! Историята е любимата ми тема и никога няма да се уморя да чета за отминали времена!
  Мястото е много красиво, а снимките ти греят, толкова се хубави!
  Поздрави! Хубав следобед!

  ОтговорИзтриване
 7. Здравей, Таня! Сега открих блога ти и много ми хареса, за това се записвам да следя публикациите ти. :)
  Поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 8. Танче, благодаря за отворените очи! Идея си нямах!

  ОтговорИзтриване
 9. Момичета, радвам се, че ви е било интересно. И аз още не мога да осъзная до какво се докоснах! Ето, затова са приятелите!

  ОтговорИзтриване