понеделник, 29 декември 2014 г.

Ротенбург - градът на вечната Коледа


Ротенбург об дер Таубер - или една след Коледна разходка в града на вечната Коледа...
Когато преди две години по същото време правих в домашна обстановка прочутите Ротенбургски снежни топки, си пожелах да посетя градчето през зимата, когато атмосферата е наистина различна и коледният дух и празнично настроение са навсякъде. Както съм споменала не веднъж, аз съм един неспирен мечтател. Каквото си мисля и мечтая и то се сбъдва, рано или късно. Когато казват, че по Коледа стават чудеса, сигурно са прави. Тръгнахме в първият за Германия снежен ден от около 250 км на юг в посока север и Ротенбург, като се надявахме, че немската машина ще сработи и този път, че тях снегът няма да ги изненада като нас всяка зима, но се оказа, че и там снеговалежът може да е сериозен проблем със сериозният трафик и придвижването по магистралите. За малкото време, което отделихме за една наистина кратка и истинска зимна разходка, под непрекъснат снеговалеж и тълпи от туристи, успях все пак да направя няколко снимки с премръзнали от студа ръце, без да гледам настройки и други задължителни правила на фотографията. Нямаше много време и условия за композиция, но смятам, че успях да уловя до някъде духа на това интересно и самобитно баварско градче. Добре, че и апаратът оцеля в снега...Всяка къща е украсена различно, дори  и находчиво, набождайки елхата буквално пред прозореца.Малките уютни самобитни хотелчета приемат многобройните посетители от цял свят. Чува се реч на доста езици, а неуморни гидове се опитват да задържат вниманието на зяпащите туристи под непрекъснатия снеговалеж.
Градчето може да е малко, но катедралата е задължително внушителна...

Немците развалят Коледния базар наречен Weihnachtsmarkt, буквално в следобедните часове преди Бъдни вечер. Така че който пил Глювайн ( греяно вино ) и опитал от немските вурстове, коледни сладки и други местни вкусотии, опитал..., останалите да заповядат следващата година! 


Тесните улици, по които трудно могат да се разминат две коли, се почистват с тези малки мобилни снегоринчета.


И сега за прочутите Ротенбургски снежни топки, специалитетът на този град. Те украсяват витрините на всяко второ кафе или специализиран магазин и се продават в промишлени количества. Невероятно вкусни сладкиши от маслено тесто, които правих преди две години. Обикновените, оваляни само в пудра захар са и най-евтини, останалите са разновидности, които могат да задоволят и най - капризните. Една топка е достатъчна, втора и да искаш, няма да можеш да изядеш. Обърнете дланта си нагоре с разтворени пръсти и си представете една доста солидна сладка топка, която можете да хванете в ръка!

Коледно пано с брецели, ябълка и коледни топки
А тук е показана и лъжицата, с която се правятТук целогодишно се продават ръчно изработени коледни играчки, затова градчето се нарича градът на вечната Коледа.
Коледни играчки и декорации, от всяка витрина...
И тук е проявена доста фантазия...През лятото от всеки прозорец висят цветя, през зимата - зимни декорации.С торбичка от няколко снежни топки, които пазих като рохки яйца през целия път обратно, та дори и до България, тайно си пожелах да дойда отново. Кой знае, може пък да стане!...
И какъв е извода? Не спирайте да мечтаете и да зареждате съзнанието си с добри и положителни мисли! 
Честита Коледа! С оригиналните Ротенбургски снежни топки!


Пожелавам Ви весели Новогодишни празници! Бъдете здрави, останалото ще се нареди!


6 коментара:

 1. Колко хубаво ... като в приказка!
  Взимам си едничка Ротенбургска топка виртуално и се хващам за твоето толкова истинско пожелание Таня ...
  да бъдем здрави, останалото ще се нареди!
  Весели празници и щастлива Нова година!

  ОтговорИзтриване
 2. Таня, чудесна разходка сте си направили! И дано мечтите ти винаги да се сбъдват!
  Весело посрещане на Новата 2015 година! Нека тя да бъде една много успешна, плодотворна и незабравима година!

  ОтговорИзтриване
 3. Прочетох публикацията на един дъх!
  Прекрасни снимки! Чудесни сa!
  Поздрави и весело посрещане на новата година и изпращане на старата!
  Рени

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. gogolina, tillia, Рени, весело посрещане на Новата година! Нека бъде по-успешна от старата!

   Изтриване
 4. Таничка, весело посрещане на 2015! Винаги такива вълшебни приказки да изпълват мислите ти, всичко най-добро ти желая! Бъдете здрави всички вкъщи. :)

  ОтговорИзтриване
 5. Честита нова 2015 година,Танче !
  Нека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
  Здраве, късмет,обич,разбирателство и хармония да ви съпътстват през цялата година!
  Благодаря за разказа и снимките!Пожелавам ти да се върнеш,но в по-топло време,със сигурност пак ще е много красиво!

  ОтговорИзтриване